Landinfo Eritrea

Innbyggere: 6,2 mill.
Areal: 117 600 km²
Hovedstad: Asmara
Språk: Tigrinja, Engelsk, Arabisk
Etniske grupper: Tigrinja (55%), Tigre (30%), Saho (4%), andre (11%)

Eritrea er en av Afrikas minste og yngste stater.  Landet ble selvstendig fra Etiopia i 1993, etter en borgerkrig som varte i 30 år.  Ca 50% av eritreerne er kristne, de fleste eritreisk-ortodokse.  Resterende 50% er muslimer.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Eritrea styres av Peoples Front for Democracy and Justice (PFDJ). Nasjonale valg har flere ganger blitt tillyst, men hver gang avlyst “av hensyn til rikets sikkerhet”. All makt i landet ligger hos presidenten og lederen av det styrende partiet, PFDJ, Isaias Afwerki. Opposisjonelle fengsles og tortureres, og det finnes ingen frie media.  Uavhengige media har vært ulovlig i landet siden 2001, og alle typer media er kontrollert av myndighetene og underlagt streng sensur.

Asmara, hovedstaden i Eritrea «Asmara-Panorama». Lisensiert under CC BY-SA 1.0 via Wikimedia Commons.

Asmara, hovedstaden i Eritrea
«Asmara-Panorama». Lisensiert under CC BY-SA 1.0 via Wikimedia Commons.

Reportere uten grenser rangerte i 2010 Eritrea på 178. plass av 178 land etter pressefrihet, under det totalitære Nord-Korea.  I følge BBC er Eritrea det eneste landet i Afrika uten uavhengige, privateide media. I følge Reportere uten grenser finnes det ingen utenlandske korrespondenter i Asmara, mens eritreiske media gjør «ingenting annet enn å videreformidle regimets krigerske og ultranasjonalistiske framstilling».  Kilder: Wikipedia, World factbook


Mer informasjon

Landinfo.no : Eritrea

Amnesty: Utbredt forfølgelse og tortur

UNE: Slik behandles saker som gjelder Eritrea

error
Top
Translate »