Landinfo Somalia

Innbyggere: 10,4 mill.
Areal: 637 657 km²
Hovedstad: Mogadishu
Språk: Somali, Arabisk
Etniske grupper: Somali (85%), Bantu/andre (15%)

Republikken Somalia ligger på Afrikas horn, består i hovedsak av vidder og høyland, og har den lengste kystlinjen på kontinentet.  Somalia ble uavhengig fra Storbritannia og Italia i 1960.  99% av befolkningen er muslimer (Sunni).  Somalia er en særdeles “ung nasjon”; hele 63% av befolkningen er under 24 år.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

 

Somalia er delt i flere regioner, som i praksis fungerer som (mer eller mindre annerkjente) autonome provinser.  De to provinsene i nord, Somaliland og Puntland, utgjør et rolig område uten krig, i motsetning til den sørlige delen av landet.  Både i Somaliland og Puntland har det på fredelig vis vært gjennomført demokratiske valg.  

De senere årene har Somalia vært i en prosess mot en fødreal republikk, men indre stridigheter og skiftende allianser gjør at det fremdeles er langt igjen før målet er nådd.  Al-Shabaab-militsen står fremdeles sterkt i flere områder i Somalia, spesielt på landsbygden, og den fører væpnet kamp mot det sittende styre.  Sikkerhetssituasjonen i sør er vanskelig, og i kombinasjon med en labil humaitær situasjon gjør dette hverdagen vanskelig for befolkningen.

Kilde: World factbook, Wikipedia m.fl.


Mer informasjon

Landinfo.no: Somalia

Amnesty: Somaliske flyktninger må beskyttes

Globalis: Konfliktene i Somalia

UNE: Slik behandles saker som gjelder Somalia

error
Top
Translate »