Landinfo: Iran

Innbyggere: 80,8 mill.
Areal: 1 640 000 km²
Hovedstad: Teheran
Språk: Farsi, Kurdisk
Etniske grupper: Persere (61%), Azeri (16%), Kurdere (10%), Lur (6%), andre (7%)
Flyktninger: Ca. 700 000 iranere har flyktet fra hjemlandet de siste 10 årene.

Iran har en sentral plassering i midtøsten, og strekker seg fra det Kaspiske hav i nord til Omanbukten i sør.  Det moderne Iran har røtter tilbake til 500-tallets perserrike, og består av høysletter og ørkener omgitt av høye fjell.  99,5% av befolkningen er muslimer, med Shia som den største gruppen (90% +).  Iran er rikt utstyrt fra naturens side, med store forekomster av olje og naturgass.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

I 1979 ble Iran konstitusjonell islamsk republikk.  Øverste leder i Iran er en rahbar som er ansvarlig for Irans politikk. Han har kontrollen over etterretning og sikkerhet og er øverste leder for militæret. Han alene kan erklære krig.  Presidenten (Ra’is-e Jomhour) har utøvende makt, men må rådføre seg med rahbaren når saker går inn på hans ansvarsområder.  Det strenge prestestyret i Iran gjennomfører stadig angrep på ytringsfriheten gjennom arrestasjoner av studenter, akademikere og journalister.  I 2013 regner en med at ca. 800 personer ble henrettet i Iran, mange dømt for «brudd mot Gud» .

@Stig Sæthre

Kurdisk familie i Kermanshah-provinsen. @Stig Sæthre

Området Kurdistan strekker seg inn i Iran i nord og vest.  Kurderne har aldri gitt opp målet om å få sin egen stat, noe som ikke er forenlig med målene til ldet iranske prestestyret.  Den kurdiske minoriteten i Iran er diskriminert, og deres kamp for selvstendighet har ført til stadige overgrep fra sentrale styresmakter.  Kilder: Wikipedia, World factbook m.fl.


Mer informasjon

Landinfo.no : Iran

Amnesty: Nyhetsoppdateringer om menneskerettigheter i Iran

UNE: Slik behandles saker som gjelder Iran

error
Top
Translate »